Adatkezelési tájékoztazó

Get Adobe Flash player

Szentháromság tér – Élőkép

Bővül a bajai piac

Hagyományőrző és kézműves vásárt tartottak a városi piacon, amelyen mintegy százötven kiállító vett részt. A Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen bajai és környékbeli árusok is kínálták portékájukat. A piac nyitva tartását a jövő hónaptól bővítik.A programban nemcsak a különböző természetes anyagokkal foglalkozó árusokkal lehetett találkozni, hanem például kertészekkel és növénytermesztőkkel is. Papp Istvánné Szegedről érkezett, hogy bemutathassa különböző pozsgás növényeit.

Papp Istvánné egyéni vállalkozó:

Nagyon sokféle crassula létezik, de ez egy nagyon dekoratív formájú növényke, amit mostanra sikerült olyan nagyon jól elszaporítanunk, hogy már bőségesen tudunk belőle hozni a vásárokba.

A kilátogatók a bemutatók révén a környék népművészetével is megismerkedhettek, emellett a helyi mesterek által készített tárgyak is vonzották a tekinteteket.

Kapás Eszter:

Ez egy olyan remek alkalom arra, hogy minél többen megismerhessék a portékákat, az árukat, amiket kézművesek készítenek és erre nagyon nagy szükség van. Szerintem több ilyen rendezvénynek is lenne helye egy-egy éven, mert nagyon sok olyan készítő van, aki otthon dolgozik, aki otthon ügyeskedik és itt viszont lehetősége van arra, hogy megmutassa, hogy mit is készít.

A szervezési feladatokat ellátó Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy jövő hónaptól bővítik a piac szolgáltatásait.

Korsós János ügyvezető igazgató, Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft.:

Júni első hetétől már a péntek délutáni piacot bevezetjük, aminek az a célja, hogy elsősorban, hogy aki hétvégére mondjuk kimegy a zátonyra, a Dunára, vagy elutazik, itt viszonylag olcsón, jó minőségben őstermelőktől meg tudja vásárolni azokat a dolgokat, amelyeket szeretne esetleg hétvégén felhasználni, illetve a nagybani piacot is be akarjuk vezetni, csütörtök délután, estig tart az majd.

A vásáron Reiner Rita foltvarró is bemutatta alkotásait. A Sugovica Foltkör vezetője a dél-magyarországi foltvarró körökkel együtt a Halfőző Fesztivál előtt Guinness-rekord felállítását tervezi.

Reiner Rita vezetőségi tag, Magyar Foltvarró Céh:

Speciális technikával, sámkilt elnevezésre hallgató technikával, minimum ezer darabból állítunk össze egy nemzeti színű lobogót, adott idő alatt, ez délután kettőtől este hat óráig. Műhelymunkát, egy-egy apró technikát mutatunk be, ezzel is népszerűsítve a foltvarrást, bemutatva az összetartó erejét ennek a közösségnek.

A szervezők reményei szerint a vásárnak mindenképpen lesz folytatása, hogy a helyi kereskedelem élénkítése mellett a múlt örökségét is ápolhassák.

Forrás: Bajai Televízió